STT: Veikkauksen monopoli on murtumassa – myös SDP valmis avaamaan kilpailua

arpajaislaki Veikkauksen monopoli Betsson

Veikkauksen monopoli on ollut pitkään puheenaihe, joka on herättänyt kiivastakin keskustelua eri toimijoiden keskuudessa.

Veikkauksen monopoliasema näyttää tulevan vahvasti tiensä päähän, vaikka vuoden 2023 alussa Suomessa astuukin voimaan maksublokki ulkomaalaisille rahapeliyhtiöille, jotka on asetettu mustalle listalle.

Tästä huolimatta taustalla suunnitellaan kovaa vauhtia kilpailun avaamista Suomessa, jolloin ulkomaalaiset peliyhtiöt voisivat hakea lisenssiä ja saisivat samat oikeudet pelien markkinointiin kuin Veikkaus.

Jo aikaisemmin esimerkiksi Kokoomus on ilmoittanut kannattavansa lisenssijärjestelmää, mutta nyt myös SDP on asettunut samalle kannalle.

–  Kun tämä digipelaaminen on valtavirtaistunut ja toisaalta jo puolet peleistä taidetaan pelata ulkomaille. Tämä villi markkina on täysin kontrollin ja pelihaittojen ehkäisyn tavoittamattomissa. Silloin Suomeen jää vain haitat, muttei tuottoja, kuntaministeri Sirpa Paatero kommentoi STT:lle.

Paateron kanta on muuttunut totaalisesti muutamassa vuodessa, sillä esimerkiksi 3,5 vuotta sitten kansanedustaja oli täysin eri mieltä lisenssijärjestelmästä.

–  Suomen ei pidä päästää sellaista tilannetta, että ulkomaiset peliyhtiöt tulisivat tänne ja ajauduttaisiin lisenssijärjestelmään, Paatero sanoi tuolloin STT:lle.

Mahdollinen lisenssijärjestelmä koskisi nettikasinoita sekä vedonlyöntiä. Sen sijaan esimerkiksi Lotto ja peliautomaatit jäisivät edelleen Veikkauksen tarjottavaksi yksinoikeudella.

Nyt alkaakin näyttää erittäin todennäköiseltä, että Veikkauksen monopoli tulee seuraavan hallituskauden aikana hajoamaan ja tilalle saadaan lisenssijärjestelmä, joka mahdollistaisi rehellisen kilpailun Suomen pelimarkkinoilla.

Tämä pakottaisi myös Veikkauksen kehittymään, koska kilpailu asiakkaista olisi niin kovaa. Nykyisin ulkomaalaiset peliyhtiöt tarjoavat selvästi parempia palautusprosentteja esimerkiksi kovempien kertoimien muodossa. Kun fiksut kuluttajat kilpailuttavat hintoja eli tässä tapauksessa kertoimia, niin pelaaminen tapahtuu lähes automaattisesti kansainvälisten vedonlyöntiyhtiöiden sivuilla.

Aiheeseen liittyvät uutiset