Tuleeko Suomeen lisenssijärjestelmä?

Betsson Suomeen suomalainen maksublokki maksublokit

Suomeen on pikku hiljaa alettu heittelemään mahdollisena vaihtoehtona myös lisenssijärjestelmää, joka on käytössä käytännössä jokaisessa EU-maassa.

Suomessa vedonlyönti ja rahapelaaminen on aina perustunut monopolijärjestelmään, jossa Veikkaus on ollut ainut toimija markkinoilla. Maailmalla kuitenkin nettipelaaminen on viimeisten vuosien aikana yleistynyt rajusti. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas voi netissä pelata kaikille laillisille peliyhtiöille. Nimittäin suomalaisten asiakkaiden ottaminen ei ole suinkaan laitonta, mutta peliyhtiöt eivät vain saa kohdistaa markkinointia Suomeen.

Veikkauksen osuus kokonaisvaihdosta onkin laskenut, sillä asiakkaat tietysti etsivät parhaita kertoimia, jotta hyöty itselle on rahallisesti maksimaalinen. Tällöin useimmiten Veikkauksen kertoimet häviävät, sillä muut peliyhtiöt tarjoavat selvästi parempia palautusprosentteja.

Monopolijärjestelmä on Suomessa toistaiseksi todettu toimivimmaksi järjestelmäksi ehkäistä peliongelmia. Kuitenkin pikku hiljaa on alettu heräämään siihen todellisuuteen, että oikeasti lisenssijärjestelmä saattaisi olla kuitenkin se parempi vaihtoehto.

Tämä on todettu myös ympäri Eurooppaa, sillä lisenssi on lähes tulkoon jokaisessa maassa käynnissä. Esimerkiksi Ruotsi on toimii tällä tavalla. Se onkin osoittanut loistavaksi muutokseksi, sillä valtio pystyy verottamaan kaikkia peliyhtiöitä tasavertaisella tavalla, jolloin rahaa ei enää liiku pelkästään ulospäin. Tämän lisäksi myös peliongelmat ovat vähentyneet, kun kaikkia koskee samat säännöt eikä markkinointi saa rikkoa Ruotsin valtion määräämiä pykäliä, joten valvonta on huomattavasti tehokkaampaa.

Onko Suomi siirtymässä seuraavana lisenssijärjestelmään?

Suomessa on puhuttu yhä enemmissä määrin lisenssijärjestelmästä. Teema saattaa olla isosti esillä seuraavien edustakuntavaalien kohdalla, sillä uuden hallituksen intresseissä voi hyvinkin olla monopolin purkaminen.

Liberaalipuolue toi ensimmäisenä selvästi kantansa esiin, kun se ilmoitti vaativansa lisenssijärjestelmää rahapelaamiseen sekä valtion omistuksen poistumista Veikkauksen takaa.

Aiheeseen liittyvät uutiset