Arpajaislaki uudistuu 1.1.2022 – tätä se tarkoittaa

arpajaislaki Veikkauksen monopoli Betsson

Arpajaislaki kokee isoja muutoksia heti 1.1.2022 alkaen. Kokosimme yhteen kaikki suurimmat muutokset, jota se tuo mukanaan.

Maksublokit tulevat – mitä se tarkoittaa?

Varmasti se puhuttavin ja eniten kritiikkiä herättänyt asia on maksublokit. Nämä menivät eduskunnassa läpi, joten Suomessa yritetään estää pelaaminen ulkomaille heti vuoden 2023 alusta lähtien. Siirtymäaikana on vuosi, jolloin muutoksia tallettamiseen ei vielä tule. Maksublokit eivät menneet kuitenkaan aivan niin suurena läpi, mitä tahtotila hallituksessa oli. Nimittäin rahojen kotiuttamista ei saa estää suomalaisilta asiakkailta, vaan kielto koskee vain rahojen tallettamista ulkomaalaisille peliyhtiöille. Kannattaa kuitenkin huomioida, että pelaaminen ulkomaalaisilla peliyhtiöillä on edelleen täysin laillista, mutta talletuksia ei voi tehdä verkkopankista enää vuoden 2023 alun jälkeen. Tähänkin on kuitenkin vielä poikkeus, sillä talletukset estetään ainoastaan sivuille, joiden on todettu markkinoivan palveluitaan suomalaisille. Mikäli markkinointia ei ole tapahtunut, niin tallettaminen onnistuu myös tulevaisuudessa täysin normaalisti.

Maksublokkien ympärillä on ollut valtaisa keskustelu, sillä tutkimukset esimerkiksi Norjasta paljastavat sen, että maksublokien kiertäminen on äärettömän helppoa. Näin ollen se vaikutus tulee olemaan lopulta todella pieni siihen verrattuna, miten paljon se tulee kustantamaan esimerkiksi pankeille. Käytännössä maksublokit pystyy kiertämään jo pelkästään sillä, että asiakas tallettaa peliyhtiölle rahansa nettilompakon kautta. Tällaisia palveluja tarjoaa esimerkiksi Skrill ja NETELLER.

Vielä on auki, että mitkä peliyhtiöt lopulta joutuvat niin sanotulle ”mustalle listalle”. Se on ainoastaan varmaan, että Poliisihallitus saa mahdollisuuden laittaa peliyhtiöille estot, mikäli sen katsotaan rikkoneen uuden arpajaislain markkinointirajoituksia ja kohdistavansa markkinointia Suomeen.

Myös Veikkaukselle rajoituksia uuden arpajaislain toimesta

Monet vaativat pelikoneita pois kaupoista, mutta tätä ei vieläkään nähty tarpeelliseksi, vaikka pelikoneiden on todettu aiheuttavan selvästi eniten peliongelmia. Veikkauksen peleihin vaaditaan kuitenkin jatkossa pakollinen tunnistautuminen, jotta pelaaminen on mahdollista. Pelikoneiden valvontaa on tulossa kiristyksiä, joka on ymmärrettävää, sillä se on tutkimusten mukaan vuotanut pahemman kerran. Tämä on johtanut siihen, että Veikkauksen koneita on pelannut useat alaikäiset. Nyt jatkossa jokaisessa paikassa pitää olla esteetön näkyvyys pelikoneiden luo, jotta alaikäiset eivät pääse pelaamaan koneita.

Arpajaislaki pitää sisällään myös vielä joitakin pienempiä osuuksia, kuten Veikkauksen tytäryhtiön perustamiseen sekä pelaajadatan käsittelyyn liittyviä kohtia.

Aiheeseen liittyvät uutiset